20 اردیبهشت 1401

تهیه شناساگر ذرت تراریخته و ارگانیک

مولف: عاطفه زاغری   /  دسته: دسته بندی نشده   /  رتبه دهید:

نام پروژه:تهیه شناساگر ذرت تراریخته و ارگانیک
 
دبیر راهنما: نسیبه سادات میرباقر
                 
پژوهشگران: 
 
 
چکیده :
 
محصول تراریخته (GMO) Genetically modified organism به محصولاتی گفته می‌شود که به منظور داشتن ویژگی های خاص و جدید و یا حذف صفات نامطلوب، از لحاظ ژنتیکی اصلاح شده‌اند. اصلاح نژاد محصولات، امری است که از دیرباز در کشاورزی و دام پروری رایج بوده و به مدد آن، گیاهانی که روزی غیرخوراکی و حتی غیرقابل استفاده بودند، امروزه از معمول ترین مصارف روزانه در سراسر جهان اند. چهار محصول عمده تراریخته در جهان عبارتند از؛ ذرت، سویا، پنبه و کلزا. اما با وجود منافعی متعددی که گیاه تراریخته برای دام و انسان دارد، از مضراتی نیز برخوردار است. به عنوان مثال این تصور وجود دارد که برخی صفات وارد شده به گیاهان زراعی از طریق روش‌های مهندسی ژنتیک، باعث کاهش تنوع زیستی خواهد شد. یکی دیگر از نگرانی ها در مورد محصولات تراریخته، مقاوم شدن آفات و بیماری ها به ژن مقاوم منتقل شده به گیاه و در نتیجه شکسته شدن مقاومت گیاه به آفات و بیماری های مورد نظر پس از چند سال می‌باشد. طبق قانون بین المللی ایمنی زیستی، واردات گیاه تراریخته بدون مجوز کمیته زیستی به داخل کشور ممنون است. برچسب گذاری مواد غذایی GM و انتخاب مصرف کننده پایه گذاری سیاست های برچسب گذاری مواد غذایی GM با هدف آگاهی مصرف کننده، مقامات قانونی ذیربط را با جوانب مختلف مرتبط با GMOs از دیدگاه های مختلفی درگیر ساخته است. با توجه به اینکه در بسیاری از محصولات تراریخته از برچسب GMO استفاده نمی‌شود و مصرف کننده قادر به تشخیص این محصولات از محصول ارگانیک نمی‌باشد، روشی برای شناسایی این محصولات نیاز است. روش های بر پایه DNA بیشترین کاربرد را دارند. یکی دیکر از انواع روش ها، بر پایه پروتئین است. در این روش ها، پروتئین تغییر یافته یا ایجاد شده در محصول سنجش و ردیابی می‌شود. الایزا یکی از پرکاربرد ترین روش ها بر پایه پروتئین است. اسپکتروسکوپی جرمی و موارد مشابه نیز، از دیگر روش های موجود می‌باشد. در این تحقیق تلاش شد، روش هایی مورد بررسی و آزمایش قرار گیرد که نیازی به بررسی ژن نداشته باشند. از جمله این روش ها، می‌توان به بررسی ترکیبات شیمیایی اشاره نمود. تفاوت در میزان فیتات، میزان آمینو اسید لیزین و سم توکسین از مواردی بود که مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت. نوعی ذرت تراریخته با نام ذرت Bt وجود دارد که در آن از ژن باکتری Bacillus thurengiensis به منظور آفت کشی استفاده می‌شود. این ذرت دارای سم توکسین است که به روده آفت ذرت حمله کرده و آن‌را می‌کشد. این سم در ساقه و برگ گیاه تولید می‌شود. لیزین یکی از آمینواسید های ضروری بدن دام و انسان است که در ذرت به صورت طبیعی به میزان کمی یافت می‌شود. اما در نوعی ذرت تراریخته با انتقال ژن بیگانه به این ذرت، میزان لیزین را افزایش می‌دهند. یکی از شاخص های تشخیص، بررسی میزان فیتات می‌باشد. این ترکیب، منبع ذخیره فسفر در دانه است. در این پروژه میزان تفاوت فیتات در دو نوع ذرت تراریخته و ارگانیک به عنوان شاخص تشخیص قرار داده شد. با توجه منبع تهیه این ذرت و مستنداتی که شرکت توزیع کننده در اختیار پروژه قرار داد، و همچنین نتایج به دست آمده از آزمایشات، می‌توان افزایش فیتات را در نوعی از ذرت های تراریخته ایران، شاخص تشخیص قرار داد. با توجه به هزینه و زمان بر بودن و همچنین در دسترس نبودن روش های تشخیص فعلی، برای عموم موردم، در این پروژه سعی شده است که محصولی ساده و  کم هزینه تر برای تشخیص ذرت تراریخته از ارگانیک ساخته شود. چناچه روش مذکور به صرفه بوده و قابلیت اجرا داشته باشد می‌تواند جایگزین روش های فعلی شود.

 

 
 
 
 
 
 
 
برای ورود به غرفه بر روی لینک زیر کلیک کرده و نام و نام خانوادگی خود را وارد نمایید.
 
 
 

تعداد مشاهده (690)       نظرات (0)

نظرات کاربران درباره خبر "تهیه شناساگر ذرت تراریخته و ارگانیک"


نظرتان را بیان کنید

نام:
پست الکترونیکی:
نظر:
کد بالا را در محل مربوطه وارد نمایید