20 اردیبهشت 1401

بکارگیری ضایعات زیستی در ترمیم بافت چربی

مولف: عاطفه زاغری   /  دسته: دسته بندی نشده   /  رتبه دهید:
5

نام پروژه:به کار گیری ضایعات زیستی در ترمیم بافت چربی
 
دبیر راهنما:نسیبه سادات میرباقر 
                 
پژوهشگران:
 
 
چکیده :
 
 

سوختگی ضایعه ای است که در نتیجه تماس مستقیم با منابع حرارتی، شیمیایی، الکتریکی یا تابشی باعث آسیب بافت های بدن می شود و همه روزه به اشكال مختلف اشخاص را تهديد مي‌كند. (چیوپرجانیس ال هینکل، کری اچ و چیوپر ، 2014) سوختگی و آسیب های مربوطه به آن یکی از مهم ترین علل مرگ و میر و ناتوانی به حساب می آید .(امیر علوی س و همکاران،1392) همچنین سوختگی می تواند موجب ایجاد مشکلات روحی و عاطفی در بیمار شود.(مظفری ن و بابایی ع،1382)درنتیجه سوختگی آغاز یک فاجعه برای شخص،خانواده و جامعه است.(امیر علوی س و همکاران ،1392)

امروزه برای درمان بیماری های ناشی از سوختگی چربی اتولوگ به عنوان پرکننده در روشهای مختلف تقویتی و تصحیح کانتور با استفاده از خاصیت لیپوفیل شدن چربی استفاده  می شود. برای مثال از چربی زیر جلدی شکم و براساس تکنیک کلمن برای درمان سوختگی استفاده شده است؛ در این روش برای استخراج چربی انسانی از روش لیپوساکشن استفاده شده است.

(Mario Marrazi, Maria Luisa Torre, Daniele Vigo, 2008) این جراحی با وجود تاثیر های مثبت آن، به دلیل طبیعت گذرا و موقتی بودن اثر این فیلر ها، نیاز به تکرار درمان جهت  تداوم اثر آن ها دارد؛ چرا که تنها ۱۵-۲۰ ٪ چربی تزریق شده قابلیت بقا و ایجاد اثر را دارد. (جلالی و همکاران، ۱۳۸۹) همچنین در این روش، عوارضی چون خونریزی  و هماتوم وجود دارد.همچنین برای تزریق چربی در ناحیه های کوچکتر از روش پانچ استفاده شده است؛ البته این روش با وجود اینکه روشی ساده و سریع است، بهبود خفیف تا متوسط پس از التهاب قبلی را در پی دارد.

پروژه پیشرو قصد دارد برای کمک به درمان بیماری ذکر شده که در درمان آنها از تزریق چربی استفاده شده است یا میتوان استفاده کرد با استفاده از چربی های جانوری مقرون به صرفه تر، در دسترس تر و بی آسیب تر نسبت به استعمال چربی های انسانی و دیگر روش ها باشد. بنابراین پیشنهاد میشود از ضایعات چرب مانند چربی مرغ و سایر جانوران برای درمان بیماری های ذکر شده استفاده کرد؛ همچنین با توجه به اینکه در تحقیقات گذشته برای انتقال بافت چربی از ژل پلاکتی غنی از پلاسمای خون به عنوان حامل استفاده شده  و برای ترمیم زخم مورد استفاده قرار گرفته است، تلاش گردید تا از این ماده در جهت انتقال چربی استخراج شده استفاده شود. علاوه بر این ضایعات چرب مانند پوست مرغ باعث ایجاد آلودگی در محیط زیست می شوند و می توانند موجب شیوع بیماری های خطرناک  شوند؛ بنابراین می توان از این ضایعات در جهت کاهش آلودگی های زیست محیطی و جلوگیری از شیوع بیماری های خطرناک و ارتقای  بهداشت و سالمت افراد و محیط زیست استفاده کرد(رزم پور و همکاران،۱۳۹۶)

در تحقیق حاضر به بررسی اثر چربی جانوری گرفته شده از پوست مرغ و حامل ژل پلاکتی بر درمان سوختگی پرداخته شد که اطلاعات مورد نیاز از طریق مقالات علمی، سایت های معتبر، مشورت با افراد متخصص و مشاهدات در آزمایشگاه جمع آوری گردید. در ابتدا چربی مرغ استخراج گردید ؛ در مرحله بعد ، ژل پلاکتی که به عنوان حامل استفاده شده است ، تهیه شد. سپس چربی استخراج شده از پوست مرغ به ژل پلاکتی اضافه گردید. در مرحله بعد، سلول های فیبروبلاست ردهL929 کشت گردید و پس از شمارش، تعداد سلول مشخص به صورت یک لایه درون هر چاهک از پلیتهای 96 خانه ای قرار داده شد. پس از انکوباسیون کنترل محیط، لایه رویی به هر چاهک MTT اضافه شد و پس از طی کردن مراحل ذکر شده در روش کار، جذب نوری محلول با دستگاه Elisa Reader خوانده شد. مطابق آنچه مشاهده شد.

در این آزمایش بعد از کشت سلول های فیبروبلاست میزان جذب چربی و درصد حیات سلول ها در سه بازه زمانی 2 ،24و48 ساعت در غلظت های متفاوت از چربی اندازه گیری شد. بیشترین درصد حیات 90/4در غلظت 0/05 میلی گرم بر میلی لیتر گزارش شد و کمترین درصد حیات سلول ها در غلظت 10 میلی گرم بر میلی لیتر گزارش شد. طبق داده های بدست آمده مقادیر غلظت بیشتر از یک میلی گرم بر میلی لیتر باعث ایجاد محیط توکسیک و مرگ سلول ها می شود و با کاهش میزان غلظت از یک میلی گرم بر میلی لیتر درصد حیات سلول ها افزایش می یابد

در نتیجه با استناد بر داده های حاصل از آزمایش و نمودار های رسم شده به منظور جلوگیری از ایجاد محیط توکسیک و مرگ سلول ها  می توان در غلظت کمتر یک میلی گرم بر میلی لیتر از چربی استخراج شده و ترکیب آن با ژل پلاکتی به منظور درمان بیماری مذکور استفاده کرد. با توجه به ارتقای بهداشت و سلامت افراد، داشتن عوارض کمتر نسبت به روش های قبلی و قابلیت اجرا ، این پروژه می تواند جایگزین روش های قبلی گردد.

کلید واژه: سوختگی، ژل پلاکتی، ضایعات زیستی، چربی مرغ

Keywords: Burns, Biological waste, Platelet-rich plasma, Chicken fat

 

 
 
 
 
 
 
 
برای ورود به غرفه بر روی لینک زیر کلیک کرده و نام و نام خانوادگی خود را وارد نمایید.
 
 

تعداد مشاهده (533)       نظرات (0)

نظرات کاربران درباره خبر "بکارگیری ضایعات زیستی در ترمیم بافت چربی"


نظرتان را بیان کنید

نام:
پست الکترونیکی:
نظر:
کد بالا را در محل مربوطه وارد نمایید