10 اردیبهشت 1401
ناتوانی در تنظیم هیجان میتواند منجر به اختلالات خلقی چون افسردگی و اضطراب یا بیماریهای جسمانی مانند بیماریهای قلبی شود. بنابراین توانایی تنظیم هیجان یک قدم مهم و اساسی برای دستیابی به رفتارهای سازگارانه و جلوگیری از رفتارهای ناسازگارانه در افراد است. خودگفتاری(یعنی آنچه که فرد به خود میگوید) رابطه مستقیم با شیوه رفتار او دارد همچنین در دسته بندی مهارتهای رفتاری-شناختی جای میگیرد. پژوهش حاضر با هدف دستیابی به تفکر مطلوب و در پس آن رفتار مطلوب به واسطه خودگفتاری مثبت، به سنجش رابطه خودگفتاری (انگیزشی و شناختی) با راهبردهای تنظیم هیجانی پرداخته و سپس اقدام به مقایسه نتایج در دو گروه سنی نوجوان (18-14 سال) و بزرگسال (35-25 سال) کرده است. در نهایت با استفاده از نتایج این پژوهش، بازی رومیزی، جهت بهبود راهبردهای تنظیم هیجانی طراحی خواهد شد.
در این پژوهش از دو پرسشنامه جهت جمعآوری داده استفاده شد؛ نخست پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006؛ بشارت، 1395) برای بررسی راهبردهای تنظیم هیجان در افراد و سپس پرسشنامه خودگفتاری (زرواس و همکاران، 2007) جهت ارزیابی ابعاد مختلف خودگفتاری افراد مورد استفاده قرار گرفت. روش کار به این صورت بود که ابتدا این پرسشنامهها برای صرفهجویی در وقت و مصرف کاغذ و به دلیل دسترسی دشوار به افراد که ناشی از بیماری کوید-19 بود، در بستر گوگل فرم (https://docs.google.com/forms) به شکل آنلاین ساخته شد و سپس لینک آن در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت. مجموع 193 نفر (168 نوجوان و 25 بزرگسال) اقدام به تکمیل پرسشنامه کردند. پس از آن پرسشنامهها نمرهگذاری شدند و تحلیل دادهها با استفاده از روش همبستگی پیرسون در نرم افزار IBM SPSS Statistics-25 انجام شد.
نتایج حاکی از آن بود که در گروه نوجوان خودگفتاری شناختی با راهبردهای نشخوار فکری، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و کم اهمیت شماری همبستگی مثبت دارد. ( P < 0.05) و خودگفتاری انگیزشی با راهبردهای نشخوار فکری، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و کم اهمیت شماری همبستگی مثبت دارد. ( P < 0.05). همچنین خودگفتاری انگیزشی با راهبرد خودسرزنشگری همبستگی منفی دارد ( P < 0.05). در گروه بزرگسال، هیچ ارتباط معناداری میان مولفههای خودگفتاری و راهبردهای تنظیم هیجان وجود نداشت. از نتایج به دست آمده میتوان برای آموزش نوجوانان به استفاده مفیدتر از راهبردهای تنظیم هیجان سازگارانه و برعکس کاهش استفاده آنان از راهبردهای ناسازگارانه استفاده کرد.
کلید واژهها: راهبردهای تنظیم هیجان، خودگفتاری، خودگفتاری شناختی، خودگفتاری انگیزشی
Keywords: Emotion regulation strategies, Self-talk, Cognitive self-talk, Motivational self-talk
تعداد مشاهده (717) نظرات (0)