7 اردیبهشت 1401
مقدمه: بیماری الزایمر شایع ترین و شناخته شده ترین علت دمانس است. این بیماری یک اختلال پیشرونده و برگشت ناپذیر مغزی است که به کارکرد های شناختی نظیر حافظه، توجه، زبان، حوزه بینایی-فضایی ، برنامه ریزی و تصمیم گیری، شخصیت، محتوی اندیشه، ادراک و رفتار، تاثیر می گذارد.
عوامل مختلفی نظیر سن، جنس، ژنتیک و فشار خون بالا، التهابات عصبی و ... در بروز این بیماری نقش دارند.
با وجود اینکه دلیل اصلی این بیماری ناشناخته است ولی تحقیقات پاتولوژیک نشان می دهد که تجمع رسوبات پروتئینی نظیر پلاک های آمیلوئیدی که بطور طبیعی در سطح پایینی از مایعات بدن و مغز وجود دارد، در بروز زوال عقل نقش دارد.
اختلال حافظه یک علامت زودرس و بارز در زوال عقل، به خصوص در زوال های که مربوط به قشر مخ است همچون الزایمر می باشد.اختلال حافظه به هر گونه کاهش در میزان حافظه نسبت به حالت نرمال اطلاق می شود که می تواند درجات و شدت های مختلفی در بیماران داشته باشد.
این بیماری چهارمین علت مرگ در کشور های غربی است. در سال های ا خیر افزایش مرگ و میر به علت بیماری الزایمر در ایالات
متحده 89 درصد افزایش یافته است.
شیوع و بروز این بیماری با افزایش سن رابطه مستقیم دارد. بطوریکه در سن بالای 65 از هر 9 نفر یک نفر و در سن بالای 85 از هر 3 نفر یک نفر به بیماری آلزایمر مبتلا می شوند. بر اساس اطلاعات اپیدمیولوژیک، تعداد افرادی که تحت تاثیر این بیماری قرار می گیرند در هر 20 سال دو برابر شده. بطوری که به نظر می رسد در سال 2040 این تعداد به 1/81 میلیون نفر در جهان برسد. در کشور ما نیز این تعداد بر اساس آمار و گزارشات انجمن آلزایمر ایران به حدود 700 هزار نفر می رسد.
هدف تحقیق:
بیماری الزایمر، شایع ترین و شناخته شده ترین علت دمانس است. این بیماری یک اختلال پیشرونده و برگشت ناپذیر مغذی است. اختلال حافظه یک علامت زودرس و بارز در زوال عقل، به خصوص در زوال های که مربوط به قشر مخ است همچون الزایمر، می باشد.
اختلال حافظه به هر گونه کاهش در میزان حافظه نسبت به حالت نرمال اطلاق می شود که می تواند درجات و شدت های مختلفی در بیماران داشته باشد.
میکروبیوم مجموعه ای از همه میکروب ها مانند باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها و ژن های آنهاست که به طور طبیعی روی بدن و درون ما زندگی می کنند ودر فلور نرمال میکروبی که معمولا با بر هم خوردن ترکیب باکتری های مفید و مضر مشخص می شود، در بسیاری از بیماری های انسانی دیده شده است و در این تحقیق اثر میکروبیوم های روده بر زوال عقل مورد بررسی قرار گرفته است.
روش تحقیق:
در این مطالعه 12 عدد رت ویستار از ازمایشگاه دانشگاه علوم پزشکی تهران تهیه شد و به پژوهشگاه صدرا مهر فرستاده شد . این حیوانات به 4 گروه تفسیم بندی شدند .گروه کنترل ، گروه شم، گروه دریافت کننده هموسیستئین و گروه دریافت کننده هموسیستئین به همراه میکروبیوم های روده. سپس تغییرات رفتاری در گروه های مورد مطالعه با استفاده از دستگاه شاتل باکس مورد بررسی قرار گرفت.
تفسیر نتایج:
پس از تزریق داروی هموسیستئین به مدت 28 روز به صورت داخل صفاقی به موش های بزرگ ازمایشگاهی و انجام تست رفتاری شاتل باکس مشاهده شد که موش های بزرگ دچار اختلال حافظه شده اند. همچنین با بررسی های انجام شده در گروه چهارم که همزمان با تزریق هموسیستئین تحت درمان مکمل های پروبیوتیکی نیز قرار گرفتند اثر معنا داری روی بهبود حافظه نسبت به گروه قبلی نشان داده شد. بنابراین نتایج حاکی اثر مثبت میکروبیوم های روده بر بهبود حافظه می باشد.
واژگان کلیدی:
الزایمر، هموسیستئین، میکروبیوم های روده، موش های بزرگ ازمایشگاهی
Keywords: Alzheimer/Homocysteine/microbiome/rat
تعداد مشاهده (769) نظرات (0)